Ελιάς 3, Βέροια
Τηλ. 23310 20707
info@ortho-clinic.gr

Main menu

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί η ορθοδοντική είναι κάτι σημαντικό για μένα;

Υπάρχουν στη βιβλιογραφία πολυάριθμες μελέτες οι οποίες τονίζουν τη σημασία ενός ελκυστικού χαμόγελου σε κάθε πτυχή της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Ένα όμορφο χαμόγελο το οποίο έρχεται σε πλήρη αρμονία σε σχέση με το σκελετικό υπόβαθρο, τα μαλακά μόρια αλλά και την κατατομή (προφίλ) του ατόμου, δίνει όχι μόνο αυτοπεποίθηση αλλά και τον καλύτερο τρόπο να εξωτερικεύει κανείς τα θετικά του συναισθήματα.  Εκτός από τα σημαντικά και πολύπλευρα κοινωνικά οφέλη της ορθοδοντικής, υπάρχουν και πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τη μακροβιότητα των δοντιών.

Με τη συμβολή της ορθοδοντικής, τα δόντια τοποθετούνται στη σωστή θέση μεταξύ τους, καθιστώντας τη στοματική υγιεινή από την πλευρά του ασθενούς πολύ πιο εύκολη. Αυτό, δεδομένου ότι υπάρχει δυσκολία στη σωστή  και ολοκληρωμένη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας σε συνωστισμένους οδοντικούς φραγμούς , ενισχύει την υγεία των δοντιών καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή σε βλάβες τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Η ορθοδοντική θεραπεία σε συνδυασμό με τη σωστή διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τη μακροβιότητα του οδοντικού φραγμού.

Πώς επωφελείται ένας ενήλικας από την ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής σε κάθε ηλικία, αρκεί τα δόντια να στηρίζονται σε υγιές περιοδόντιο, ελεύθερο φλεγμονής. Στην εποχή μας, και οι ενήλικες αποκτούν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο με τη βοήθεια της ορθοδοντικής καθώς αποτελούν το 25-30% των ορθοδοντικών ασθενών. (διαβάστε περισσότερα)

Ποια είναι τα οφέλη μιας πρώτης φάσης ορθοδοντικής θεραπείας για το παιδί μου;

Τα περισσότερα παιδιά, στην ηλικία των 7 ετών, βρίσκονται στη φάση του μικτού οδοντικού φραγμού, κατά τη διάρκεια του οποίου λειτουργούν ταυτόχρονα  νεογιλά (παιδικά) και μόνιμα δόντια. Σε αυτό το στάδιο της διάπλασης του οδοντικού φραγμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών, θα πρέπει να γίνεται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος. Προβλήματα όπως η σταυροειδής σύγκλειση, η έλλειψη ή απώλεια χώρου για την ανατολή μονίμων δοντιών, οι βλαβερές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου), μπορεί να αντιμετωπιστούν ευκολότερα, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη σημαντικότερων προβλημάτων αργότερα και καθιστώντας πιο εύκολη τη συνολική ορθοδοντική θεραπεία όταν θα έχει ανατείλει το σύνολο των μόνιμων δοντιών.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για τον πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο;

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών συνιστά έναν πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά στην ηλικία των 7. Η οδοντική ανάπτυξη κάθε παιδιού ποικίλει, κι έτσι ο πρώτος αυτός έλεγχος θα προσδιορίσει το πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας. Εάν υπάρχουν σημαντικά ορθοδοντικά προβλήματα, κρίνεται σκόπιμη μία πρώτη φάση ορθοδοντικής θεραπείας, ενώ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ορθοδοντική θεραπεία αναβάλλεται μέχρι την ανατολή περισσότερων μονίμων δοντιών.

Πόσο χρόνο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Η χρονική διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει ανά περίπτωση και κυμαίνεται από 4 μήνες έως και 2,5 χρόνια. Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας επηρεάζεται από το βαθμό της ορθοδοντικής ανωμαλίας, το στάδιο της σκελετικής ανάπτυξης καθώς και από το επίπεδο συνεργασίας του ασθενούς. Η συνεπής παρουσία στις προγραμματισμένες επισκέψεις, η τήρηση των οδηγιών των ορθοδοντικών, καθώς και το επίπεδο στοματικής υγιεινής μπορούν να συντομεύσουν σε μεγάλο βαθμό την ορθοδοντική θεραπεία.     

Μπορώ να επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Ναι, θα πρέπει να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ανά εξάμηνο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών σας.