Ελιάς 3, Βέροια
Τηλ. 23310 20707
info@ortho-clinic.gr

Main menu

Ορθοδοντική Συγκράτηση

 Η συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι εξίσου σημαντική με την ενεργό φάση της θεραπείας, καθώς για μία περίοδο μετά τη θεραπεία υπάρχει τάση για υποτροπή στην προηγούμενη κατάσταση, εφόσον τα δόντια αφεθούν χωρίς συγκράτηση.  Η αφαίρεση των ορθοδοντικών μηχανισμών σηματοδοτεί την έναρξη της συγκράτησης και παρακολούθησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος που επιτεύχθηκε. Να έχετε υπόψη σας ότι αυτή η φάση της ορθοδοντικής θεραπείας είναι εξίσου σημαντική όσο και η φάση της ενεργού μετακίνησης και διασφαλίζει την επιτυχία της θεραπείας σας. Από τη στιγμή που τα δόντια έχουν μετακινηθεί στις επιθυμητές θέσεις, χρειάζεται μια περίοδος σταθεροποίησης των δοντιών έτσι ώστε το περιβάλλον οστό αλλά και οι περιοδοντικοί ιστοί να προσαρμοστούν στη νέα διευθέτηση των δοντιών σας.  

 

 

Η τάση της ορθοδοντικής υποτροπής οφείλεται στη διάταση των ινών του περιρριζίου που προκύπτει από τη μετακίνηση ενός δοντιού κατά τη διάρκεια της θεραπείαςΗ τάση της ορθοδοντικής υποτροπής οφείλεται στη διάταση των ινών του περιρριζίου που προκύπτει από τη μετακίνηση ενός δοντιού κατά τη διάρκεια της θεραπείας και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη φυσιολογική μετακίνηση των δοντιών που παρατηρείται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως εάν υποβλήθηκε σε ορθοδοντική θεραπεία ή όχι. Η τάση για ορθοδοντική υποτροπή κρατάει περίπου 7 μήνες και κατά πλείστον σταματά, όταν αναδιοργανωθούν οι ίνες του περιριζίου  στο δόντι το οποίο μετακινήθηκε.

 

 

Υπάρχουν 2 είδη συγκράτησης, κινητή και ακίνητηΥπάρχουν 2 είδη συγκράτησης, κινητή και ακίνητη:

  1. Η κινητή συγκράτηση περιλαμβάνει συγκρατητικά μηχανήματα τα οποία ο ασθενής μπορεί να τοποθετεί και να αφαιρεί μόνος του. Είναι κατασκευασμένα είτε από ακρυλικό και σύρμα ή από διαφανές πλαστικό το οποίο εφαρμόζει εξατομικευμένα στους οδοντικούς φραγμούς.
  2. Η ακίνητη συγκράτηση περιλαμβάνει τη συγκόλληση στη γλωσσική πλευρά των πρόσθιων, τις περισσότερες φορές, δοντιών ενός σύρματος με φωτοπολυμεριζόμενη ρητίνη.